Ateroscleroza

Ce este ateroscleroza?

Arterele sunt vase de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive de la inima spre restul corpului. Arterele sanatoase sunt flexibile, puternice si elastice. Peretele interior este neted astfel ca sangele poate sa curga fara restrictii. Dar, in timp, prea multa tensiune in artere poate face peretii rigizi si grosi, restrictionand uneori fluxul de sange spre organe si spre tesuturi. Acest proces se numeste arteroscleroza sau “intarirea arterelor”.

Ateroscleroza este cea mai frecventa forma de arteroscleroza. Desi deseori cei doi termeni sunt folositi unul in locul celuilalt, ateroscleroza se refera la intarirea arterelor din cauza grasimilor (colesterol) si a calciului depus pe peretele interior al arterelor, formand o substanta numita placa de ateroscleroza.
Ateroscleroza poate afecta arterele din orice parte a corpului, ca de exemplu cele din pelvis sau picioare, cauzand o circulatie proasta, vindecarea mai lenta a ranilor pielii sau probleme de erectie.

Cand ateroscleroza afecteaza arterele care transporta sange la inima, ea poate restrictiona fluxul de sange spre muschiul inimii, cauzand dureri de inima (angina), batai neregulate ale inimii (aritmii) si alte probleme. Placa de colesterol poate afecta peretele interior al arterei cauzand cheaguri de sange care pot duce la blocarea fluxului sangelui, care, la randul sau poate duce la un atac de inima si poate afecta muschiul inimii. Ateroscleroza la arterele inimii (coronare) se numeste boala arterelor coronare .

Cand ateroscleroza afecteaza arterele care transporta sange la creier ea poate cauza un atac ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral, atac cerebral, infarct cerebral.

Complicatii

Cand arterele se ingusteaza, tesuturile alimentate de catre o artera afectata nu primesc destul sange, mai ales in timpul efortului, cand cererea este mai mare. Aceasta poate sa aiba ca rezultat afectarea organelor, atacuri de inima, atacuri cerebrale sau alte boli arteriale grave.

Anevrismele sunt o alta complicatie serioasa. Ele pot da dureri in partea de jos a spatelui sau la genunchi iar anevrismele mai mari se pot rupe cauzand hemoragii interne care pun in pericol viata. Acesta poate fi un eveniment brusc, catastrofal, dar poate fi si o scurgere lenta. Anevrismele aortei pot contine mici cheaguri de sange care se pot disloca si inainta cu fluxul de sange, obstructionand o artera intr-un punct aflat la distanta - boala numita embolie.

Ingrijire personala

Controlarea factorilor de risc prin schimbarea stilului de viata poate preveni sau incetini progresul bolii:

  • Faceti exercitii in mod regulat
  • Nu mai fumati. Fumatul contribuie la stramtarea si distrugerea arterelor. Abandonarea fumatului este cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a reduce avansarea ingustarii arterelor si a scadea riscul de complicatii.
  • Alimentati-va sanatos pentru a va mentine greutatea corecta. O alimentatie sanatoasa va poate ajuta sa va controlati greutatea, tensiunea, si nivelul de colesterol care contribuie toate la ateroscleroza.
  • Reduceti stresul din viata dumneavoastra sau invatati cum sa-l stapaniti. Eliminati factorii de stres la munca si acasa, daca se poate sau invatati tehnici de control al stresului, ca de exemplu relaxarea musculara si tehnici de respiratie.
  • Tineti sub control colesterolul, tensiunea si diabetul. Vorbiti cu medicul daca aveti nevoie de ajutor pentru verificarea colesterolului, a tensiunii sau a diabetului. Medicul va poate prescrie noi medicamente sau un tratament care sa va ajute.
  • Ingrijirea piciorului este importanta pentru persoanele cu ateroscleroza la picioare. Purtati pantofi potriviti, moi si comozi, cu toc jos pentru doamne. Chiar si taieturile sau zgarieturile mici cer atentie imediata deoarece circulatia scazuta inseamna ca tesuturile se vindeca mai incet. Daca nu este tratata, chiar si o rana mica la nivelul gambei sau piciorului poate duce la infectie.

Citiți de asemenea


Cum ajungeti la Clinica medicala Romedical INT