Extirparea nervului si obturatia de canal

Obturatia canalului radicular reprezinta o ultima incercare a medicului de a salva un dinte foarte cariat sau infectat. In centrul dintelui se afla o cavitate naturala numita endodontiu, in care se adaposteste tesutul conjunctiv vascularizat si inervat - pulpa dentara, numita si nerv. La inceput, pulpa are un rol esential in dezvoltarea dintelui, ca in cele din urma sa ajute la pastrarea sanatatii acestuia, hranind si hidratand dentina si smaltul. Functia tesutului pulpei este una senzoriala, atentionand asupra atacurilor nocive care pot afecta dintele - fisuri, carii profunde.

In momentul in care pulpa dentara este afectata de boala sau este lezata, aceasta moare. Astfel se deschide o cale de penetrare a bacteriilor in dinte sau chiar in osul maxilarului, ceea ce duce la formarea abcesului sau caderea dintelui. Din acest motiv, este necesar tratamentul endodontic, prin care se indeparteaza tesutul afectat si se obtureaza canalul radicular. Contrar credintei populare, un dinte fara nerv nu este in dinte mort. Daca tratamentul a fost efectuat corect, dintele va functiona in continuare normal, desi va fi mai vulnerabil decat unul sanatos.

Pulpa dentara poate fi afectata in cazul unei carii profunde, daca dintele este fisurat, atunci cand se formeaza o carie secundara sub obturatie, in cazul unei obturatii mari sau in cazul unei traume majore in zona fetei. Simptomele infectarii sau inflamarii pulpei sunt:
  • Durere simtita in dinte in momentul muscaturii;
  • Durere de dinti la mestecare;
  • Hipersensibilitate dentara la alimente reci sau fierbinti;
  • Umflarea fetei;
  • Innegrirea dintelui;
  • Gingia de la baza dintelui este inflamata si dureroasa;

Tratamentul canalului radicular

In mod ideal, tratamentul endodontic este efectuat de catre un medic specialist in aceasta ramura a stomatologiei. In primul rand, medicul are nevoie de o radiografie, pentru a detecta prezenta infectiei. Procedura incepe cu o anestezie locala, apoi dintele este izolat cu ajutorul unui separator de cauciuc.

Se foloseste freza pentru a crea o cale de acces la camera radiculara si pulpa, in acelasi timp indepartandu-se partea cariata a dintelui. Intreaga cavitate este curatata, largita si dezinfectata, fiind pregatita pentru obturatie. Unii medici asteapta o saptamana sau doua inainte de a obtura canalul definitiv, pentru a se asigura ca nu exista durere sau infectie ulterioara. In acest caz, medicul pune in canal medicament dezinfectant.

Urmatoarea etapa a tratamentului este obturatia radiculara, adica umplerea camerei pulpare cu paste si conuri de gutaperca, urmata de sigilare prin cimentare. Se poate introduce in radacina si un pivot pentru sustinere.

Ultimul pas consta in obturarea caii de acces spre canalul radicular. De multe ori este necesara reconstructia dintelui, cu o coroana din portelan.

Post tratament

In zilele urmatoare procedurii dintele poate fi sensibil, datorita inflamarii tesutului, insa aceasta neplacere va disparea cu analgezice. Daca aveti o obturatie temporara, evitati mestecarea pe dintele afectat, pentru a preveni reinfectarea si fisurarea dintelui fragil.

Odata tratamentul completat, dintele fara pulpa va fi mai fragil decat un dinte normal si isi va pierde sensibilitatea la rece sau fierbinte. De asemenea, este posibil sa isi schimbe culoarea in timp, acest fapt neconstituind un pericol pentru sanatatea sa.

Cauzele nereusitei unui tratament endodontic

Tratamentul canalului radicular este o procedura sigura, incheiata cu succes in aproximativ 95% din cazuri. Exista insa o serie de complicatii ce pot duce la esuarea tratamentului. Acest fapt implica repetarea procedurii. Cauzele unui tratament nereusit includ:

  • Un extra-canal - Este posibilca unii dinti sa aiba un canal in plus, ce nu este evident pentru medic. Omiterea acestuia duce la nereusita tratamentului.
  • Unii pacienti au dinti cu radacini deformate, care nu permit extragerea nervului.
  • Principala cauza a esuarii tratamentului o reprezinta neindepartarea totala a pulpei infectate.
  • Hipersensibilitate - Unii pacienti sunt alergici la materialul utilizat in tratamentul radicular.
  • Daca obturatia nu este efectuata corect, este posibila penetrarea bacteriilor, fapt ce duce la infectare.
  • Uitarea instrumentelor in canalul radicular - Se intampla ca bucati din acele si materialele folosite sa se rupa si sa ramana in canal.
  • O fisura nedetectata in radacina dintelui.
  • Descompunerea in timp a materialului folosit la obturare.

Preventie

Deoarece cariile profunde, procedurile stomatologice repetate si obturatiile mari sunt cauzele infectarii pulpei, prevenirea consta in urmarea unei igiene orale corecte (periaj de doua ori pe zi, utilizarea atei dentare o data pe si vizitele periodice la stomatolog) si protejarea fetei in cazul unor activitati sau sporturi violente.

Cum ajungeti la Clinica medicala Romedical INT